Pages

Friday, May 4, 2012

masak VS makan===mmg tanggungjawab besaq

hai..assalamualaikum...lama dah kin xupdate kan..??ari nihh rasa nak update apa2 yg patut laa..hehe...
sejak2 dah bercuti nihh,sibuk la sikit n xleh online selalu..biasalah melakukan tanggungjawab yg tak TERbuat sebelum nihh..hehe..hurmm,,nak cerita apa erkk..??ok lahh...MASAK..??hehe..bkn senang nak jd suri rumah kan..??kita tgk seronok ja diorang duk rumah,xbuat apa,boleh senang lenang ja buat apa pun..jadual sendiri yg buat..TAPI...masyaallah..sesungguhnya,mmg byk beban..kemas lagi,menyapu lagi,masak air lagi dan..yg paling seksa kin rasa adalah MEMASAK..adoi..dah la kin nih mmg yg jenis tak berapa tahu memasak sebenaqnya xtau masak langsung pun..tapi ari 2 a..lamak..dah kena paksa masak..mik kau..xpenah2 basuh beras,skali tiba2 kena masak terus..xdak dah step by step..dah sudah basuh beras kan kena buang air tu untuk ganti yg baru,nah,,letak 2 cup beras yg dpt blk 1 cupja..yg lain dah masuk dlm sinki..sebenaqnya,dlm semua2 benda,kin paling takot nak masak NASI..bkn apa..yg 2 adalah main menu..jadi kalau satgi tiba2 nasi terlembik @ termentah,hhhaaa xke kes naya 2..tapi kalau bab masak lauk pauk,YES,mmg saya terror tau..yg SPECIALNYA,kena sedia makanan dr sarapan smp saper tau..mmg terbaik laa..sooo,yg ni ja coretan nya hari ini..sekian dari saya PENGUPAS MENU..hehe..meh kita tgk masakan hari kedua kin memasak..(yg hari first,sorry xboleh tunjuk,,SEDAP sangat,sampai yg mengundung pun kalau tengok TERUS mengidam...hehe..)

meh kita mula dengan sarapan pagi yg kin sedia nihh..puas menghempas pulas peluh2 n lemak yg dibela sebelum nihh..naik mengah cek...

PULUT KUNING N PULUT MANIS:

ni org kedah panggil nyok manis..ni dimasak dgn dula merah n tambah gula putih sikit,ni dimakin dengan pulut lemak..selalunya laa..

ni pulut kuning n pulut lemak..pulut kuning kin ni lain sikit tau..sebab ni resepi mak siti.kin telefon seawal 6 pagi nak dptkan resepi nihh..lagipun,pulut kuning nihh kin letak halia n lada..2 yg beza dgn yg kita beli dkt kedai 2..g pun sikit sebanyk mak cakap,boleh la buang angin yg sedia ada nihh..mak siti 2 mak kin tau..hehe..

haha..ni paling special skali..lepas siap semua,tiba2 lapaq pulut pisang,jd apa lagi,terus ja la match pulut ni dgn pisang yg ditebang kat kebun sebelah 2..kebun payung..(beli kat kedai laa...)

nyam2..sedap la plak..ni terus gabung..suka makan benda yg match merepek2 nihh..hehe..

haaa..untuk lunch plak masak simple jaa..bakaq ja ayam yg beli kat Mydin 2..hehe..ni la hasilnya utk mkn tengah hari ni...

mula2 perap la dulu..pas2 bq bakaq camnihh..puas gak la mandi dgn peluh n asap..nihh,resepi sendiri..resepinya,main taruk ja apa yg ada kat dapuq n pokok2 yg ada kat blakang rumah 2 

tengok nih..tempurung nyok 2 pun nak masuk gak.. 

nihh dah siap daah..cuma asap ja dah xnamppak dah.. 

ni di zoom kan..nampak la daun pisang terbakaq 2 sikit.. 

 tadaaa...!!ni la hasilnya..ayam panggang taruk saja..hehe..

 ni pun sama..sepiring nihh,tapi sat ja abis nya..cicah ja dgn sos cili..mmg sedap..

 nyum2..





2 comments:

si gadis melayu said...

sedapnya makan.

kin said...

mmg sedap..lebih2 lagi hasil kita masak..mmg terliur la..walaupun bg certainorg xsedap..hehe..