Pages

Friday, March 16, 2012

Jom BLK zaman budak-budak dulu..!!

mmg best kan kalau jadi budak-budak..xpayah la nak pikiaq-pikiaq masalah-masalah dunia yang kadang-kadang tu xdak kena mengena pun dengan kita,tapi saja nak bagi kena jugak..(ehh,tiba-tiba plak emo..)


tiba-tiba plak teringat zaman waktu bdk-bdk dulu,,SEMUA BENDA Laa..macam karton zaman dulu,permainan n makanan dia..makanan aka cikedis laa..nama pun budak-budak kan..??jom kita imbau balik cikedis2 yang pernah WUJUD.GERENTI semua orang yg seangkatan umuq dgn kin,mesti tau benda2 nihh..meh-meh..

start dengan makanan dalam kotak...

  • 1 ) sapa xkenai benda nihh..??--deng dang,Tora n Jo jo kot..yg bungkus purple 2 ja jarang nak beli sbb mak n abah cakap mahal,,deng dang la paling murah rasanya..xsampai seringgit pun..kadang-kadang beli benda ni bkn sbb nak permainan 2 sgt pun,tp sbb nak biskut coklat dia 2..sedapp!!

jom ke ais krim plak..

  • 2) yang nihh mesti semua orang penah makan kan..??TADAAA..ais pop..haa..dulu kalau lepas main aci ligan jaa,mesti beli benda nihh..pas2 potong dua la..kan ada pembahagi 2..time 2 sharing is caring la..xkisah la kau lelaki ka perempuan,gigi cantik ke rongoh pun..(bila dah besar nihh,baru la nak rasa geli,dulu ko lantak je semua..) janji boleh hilangkan dahaga lepas main..
  • 3) next..penah x dengaq ais malaysia..??selalu ada kot kampung ja kot..banyak perisa ni..nak tau satu cerita dak..xmau tau pun,kin nak crita jugak dulu mak kin pernah jual ais nihh,waktu duduk rumah lama,time ni kat area bandar,tapi duduk kampung la..pas2 mmg org kampung 2 tau la mak meniaga ais nih,,abis ja ngaji al-quran,rombongan cik kiah la mai umah kin nak beli..tapi,kin ni mmg xsuka berniaga tau..ada la satu petang nih,tengah main 'tuju tin'(tau x..??alah yg susun2 tin tu)pas 2kwn2 ajak beli ais nih..dgn malasnya kin nih,kin cakap kat diorang,''ehh,,ais kat umah aku dah abis laa..tadi ja baru habis,hampa lambat la.."tapi sebenanqnya ada lagi..malas punya pasai kan..hehe..nasib mak xtau..klu x..??!!@#..sorry mak,anak mak dah sabotoj perniagaan mak dulu..hehe..

meh kita celup-celup plak..
  • 4)haaa..mai plak coklat celup-celup nihh..''ini nini cokolat celup..celup celup.."hehe..lama xmkn..ada lagi ka skarg nihh..??

  • 5) next,,lebih kurang laa..cuma yg beza yg ni dia bulat2..serius,yg ni mmg kin xreti mkn..kalau makan,mesti comot abih jari n pipi ni haa..(yg ni dah nak advance dah..mahal sikit.)


haa..paling suka zaman dulu..SINGGAM..!!wewitt,..
  • 6) haa..ni lagi satu yg WAJIB semua org yg pernah jd budak ada ka manusia xjadi budak trus jd remaja,xdak kan..? tau..SINGGAM..siggam yg jenama 8 ni,keras nak mampus..baling kat dinding pun xpecah,,tp dulu,curi gak beli..hehe..bila dah start thn 98 n 99 2,,haa,dah star la yg gummy punya singgam 2..yg ni mak slalu beli banding dgn singgam yg boleh share 33 org mkn 2..tp best beli singgam 2(ada pembalut bear 2),,dia ada cam sticker tatu 2..yg boleh lekat-lekat..tp..TIDAK DIBENARKAN NAMPAK KAT MAK..(arahan ABAH sebenaqnya..dia takut anak dia kena marah,jd dia suruh mkn jauh2 laa..hehe..) 

ni yg jenama 8 tu..

ni dah star advance..dia pangge gummy singgam..tapi leh telan yg nihh..

yang ni plak bentuk pizza..dulu-dulu xleh makan pizza betoi.makan yang gummy ni pun kira dah sedap dah..

haa..ni la singgam yg PALING mak TAK BAGI BELI..mmg di haramkan laa..tapi anak dia ni,xdengaq jugak cakapnya.beli jugak..sorry mak..nanti kin akan PASTIKAN cucu-cucu mak xmakan benda nihh..BUAT PERINTAH nanti..

coklat pulak...!!
  • 7) mai plak bab coklat nihh..banyak dah yang xwujud skarang nihh..mmg boleh sejarah ja la nak cita kat adik-adik nihh..even adik yang dah umur 16 tahun pun xpernah rasa coklat tapak tangan n kaki 2..yg meletup dalam mulut 2,lagi la xpernah..rugi-rugi..!!ishkk2..!@# 

ni mak panggil colat taik kambing..saja kan..??2 pun anak dia nak makan juga..tapi,abah slalu beli kan lepas blk keja..hehe..jd,abah la kena marah dgn mak..anak mkn abih sekotak..

selalunya,sekali abah beli,mesti sepeket nya la..ada lebih kurang 12 kot..last2,kak kin yg mkn abih..adiknya sorry ya..kecik lagi..(time 2..hehe)

ni plak kin panggil coklat mark of zorro..sudah mkn,buat topeng...

coklat ni star kenai,sejak mak ngah bukak kedai..sedap..sbb ada kacang..sekarang ada lagi ka..??skali ngn plastik boleh telan nihh...

ni boleh jumpa time nak merdeka jaa..beli pun sbb nak coklat kat dlm 2..hehe..

haa..ni la coklat yg boleh letup-letup kat dalam mulut 2..mula-mula takot nak makan,last2,jd addict plak..

ni coklat kat zaman-zaman kegemilangan dah..dah maju dah nihh..bwk p skolah bangga ja mkn,duk pop pop isap..

haa..ni la coklat tapak kaki 2..xdak dah ka la nihh.??senang skit nak bg hadiah kat org..klu dpt coklat ni,paham2 la apa yg nak d sampaikan 2..

last skali..biskut...

  • 7) last skali biskut la kan..mmg lagend rasanya biskut2 nih..mehh nak tunjuk mehh..
dulu kalau mkn benda nih,mesti bg kat adik yg atas 2,,yg gula 2..mkn roti dia ja..sbb manis sgt..

ni plak pangge roti jari..awat macam xpenah jumpa dah tau..??ka sbb xcari..??

ni kin pangge roti kapai terbang..sbb bentuk cam kapai terbang..pedas,tp xdak la pedas sgt..manis la jugak..


dah abih dah kot..??rasanya la yg ni ja la yg kin ingt n jumpa gambaq kat ABG GOOGLE..yg lain xtau nama,,sbb pangge benda lain..best plak rasanya bila imbau zaman kanak-kanak nihh..ni xmasuk permainan lagi..karton lagi..baqu makan..dah banyak camni dah..

(tgk..mau xgemuk..makanan ja kat mulut 2..mak xbagi makan @ beli,,abah tlg beli..xdak jugak la makna kuarantin makanan kan..??sayang MAK n ABAH...sayang ABAH n MAK..(adil kan..??satu mak kat dpn,satu abah kat dpn..)

4 comments:

Jeremy said...

Hello... visiting here again.. Thanks for this nice post...
Uniforms

Amy Farhana said...

best ouh . teringat zaman dolu² sume tuw saya penah makannn. pebret kot. hehe ;D

kin said...

thanks..come again ok..??hehe..

kin said...

mmg best kan dulu..??skrag mana dah nak jumpa mknan merepek nihh..bdk2 skrg pn dah xkenal dah..ais pop pun myb dah xkenal..ya laa,kenal baskin robbins,mcd,kfc ja la..hehe..