Pages

Monday, January 16, 2012

AnAk yAng sOlEh,hArtA yAng pALing bErnlLAi...


bg yg dah berkahwin, even baru @ dah lama,mesti nak anak kan..??kalau yg xkahwin tp TIBA2 TERmengandung 2 errrr...errr..lain kot cita dia..tp apa2 pun zuriat 2 xbesalah cuma perlakuan ANDA2 2 yg SANGAT2 BERSALAH...!!!(ehhh..tiba2 teremo plak..ya la,,yg kawin bertahun2 xdapat anak,diorg sedap2 ja buang anak)

ok...move 2 our topic..ni ada la skit, tips2 nak dapat and lahirkan anak yg soleh:

  •   “Seseorang wanita itu dinikahi kerana empat perkara: kerana hartanya, kerana kedudukannya, kerana kecantikannya dan kerana agamanya. Pilihlah wanita yang beragama, maka engkau akan beruntung – Hadis riwayat al-Bukhari.  (maksudnya kat sini,,langkah pertama ni si SUAMI la kena alert dulu yee..)
  •  Membaca doa sebelum melakukan hubungan badan agar terhindar daripada gangguan syaitan.  Jika Allah takdirkan (dengan hubungan tersebut lahir) seorang anak, maka syaitan tidak boleh memudaratkannya.” – Riwayat al-Bukhari. (xla jadi perangai yg suka mengamuk2 2..org KEDAH pangge 'PRONGOIH' )
  • Ambil berat bayi yang berada dalam kandungan samada kesihatan bayi yang dikandungnya, mahupun sifat-sifat yang akan diturunkan daripada ibu kepada anaknya.Seorang ibu jugak patut sedar terhadap apa yang dikerjakan sehariannya agar tidak melakukan perkara buruk yang akan berpengaruh kepada bayinya nanti.
  • Menerima dengan senang hati bayi yang dilahirkannya sama ada perempuan atau lelaki. Kerana ada di kalangan pasangan yang tidak suka jika lahir anak perempuan.(jangan jadi cam masyarakat jahiliah)
  • Memberi nama anak yang baik. Sesungguhnya anak berhak untuk diberi nama yang baik dan bagus didengar. Nama itulah yang akan mewakili dirinya untuk kehidupannya kelak. Oleh itu, janganlah tersalah memberi nama
  • Banyakan membaca al-quran. Bukan hanya certain surah ja macam surah Yusuf dan Maryam ja,tapi bacalah sampai khatam al-quran sebab anak yg dalam kandungan 2 bila dengar ayat2 suci al-quran nih akan menenangkan jiwa mereka.


as a conclusion,,perangai anak-anak2 2 hasil drp ibu n bapa 2 sendiri la kan..so we as parent @ parent want to be,,bw prepared ur self before be as a dad @ mom..n the most important before b a parent, be a good wife @ husband for ur partner..

 comenya baby nihh...
No comments: